داستان خرید فریزر
تا حالا شده فریزر یا یخچال فریزر جدید سفارش بدهید، پس از نصب و تمیز کردن، دوشاخهاش را به پریز بزنید، بعد بستنی بخرید بگذارید در فریزرش تا حسابی خودش را بگیرد! اما با گذشت چند ساعت ببینید به جای خودش، شما را گرفته و سفت نشده؟ یا اینکه خواسته باشید مرغ و گوشت را فریز کنید ولی ببینید بعد از سه روز همچنان کامل یخ نزده است؟
احتمالا اگه پدرهای گرامی و مادران دوست داشتنی با چنین صحنهای مواجه شوند، یاد خاطرات گذشته با همان یخچال فریزرهای آمریکایی سنگین و بزرگ میافتند که: «نمیدونید چه سرمایی داشت و اصلا امکان نداشت درب فریزرش را یک دقیقه باز بگذاری و جلوش بایستی! الان همه چینی و تقلبی شده و انگار پول را انداختی داخل جوی آب، اگر من جای تو بودم، میدادم همان فریزر قدیمی را تعمیر کنند، دستی هم به سرش میکشیدم و میگذاشتم تو آشپزخانه! چقدر گفتم به زرق و برق این جدیدا نگاه نکن، گوش نمیکنید که!».
خلاصه کاری میکنند که به جای خرید فریزر، غذاها را دودی و بعدش داخل چاه آب آویزان کنی !!!
حالا مساله کجاست و تقصیر چه کسی است؟
راستش را بخواهید جوابش طولانی است، یعنی هم گفتهی پدر و مادرها قابل تصدیق است و هم این فریزرهای به گفته پدر مادرها (تقلبی) آنقدر محصولات بدی نیستند! پس بگذارید تقصیر این داستان را بندازیم گردن یکی به اسم استاندارد! یعنی استاندارد هم تقصیری ندارد، اما بالاخره دیوارش از همه کوتاهتر است.
داستان از این قرار است که استاندارد برای محفظههای منجمد (که ما همگی به اشتباه فریزر میخوانیمشان) طبقهبندیهای مختلفی ارائه کرده و چون ما این طبقهبندیها را نمیشناسیم امکان این امر وجود دارد که از ابتدا یا در خرید فریزر اشتباه کنیم یا در محل ذخیرهسازی مواد غذایی متفاوت.
البته ناگفته نماند که تولید کنندهها هم فرصت را غنیمت شمرده و کمال استفاده را از این کماطلاعی میکنند…
تعریف این طبقه بندی های منجمد در استانداردهای ملی ایران به خوبی نوشته شده است، پس دقت کنید:
. محفظه یک ستاره : محفظه نگهداری مواد غذایی منجمد که دما در آن از ۶- درجه سلسیوس گرمتر نیست.
. محفظه دو ستاره : محفظه نگهداری مواد غذایی منجمد که دما در آن از ۱۲- درجه سلسیوس گرمتر نیست.
. محفظه سه ستاره : محفظه نگهداری مواد غذایی منجمد که دما در آن از ۱۸- درجه سلسیوس گرمتر نیست.
. محفظه چهار ستاره (فریزر) : محفظهای که برای منجمد کردن مواد غذایی از دمای محیط تا ۱۸- درجه سلسیوس و همچنین برای نگه داری مواد غذایی منجمد تحت شرایط نگهداری سه ستاره مناسب است.
. یک نکته خیلی مهم در محفظههای سه و چهار ستاره وجود داره که نباید از یاد برد و آن اینکه تولید کننده اجازه دارد یک قسمت از این محفظهها را بدون درپوش جداگانهای به عنوان یک بخش دو ستاره (۱۲-) اعلام کند. وجود چنین بخشی لزوما هم چیز بدی نیست،چون مواد غذایی هستند که نیاز به سرمای ۱۸- درجه سلسیوس ندارند و امکان نگهداری از این موارد در دمای بالاتر هم امکان پذیر است، جدای از اینکه رساندن سرمای تمام محفظه منجمد به ۱۸- درجه بسیار مشکل است و این دشواری در سایز فریزرهای خانگی دوچندان هم میشود. با این حال مدلهایی در بازار هستند که توانایی این را دارند که دمای تمام محفظه منجمدشان را به ۱۸- درجه سلسیوس برسانند.
راه شناخت محصول مورد نظرمان چیست؟
مقصر اصلی داستان، در استانداردهای ملی، تولید کنندهها را مجبور به مشخص کردن تمام محفظههای منجمد با علامت ستاره (*) کرده است، یعنی درج هر ستاره نشان دهنده ۶ درجه سلسیوس است. درج این ستارهها باید در محلی از محصول باشد که به راحتی در دید خریدار و استفاده کننده باشد.
پس قبل از خرید حتما بررسی کنید که چه محصولات غذایی را برای چه مدت و تحت چه سرمایی میخواهید نگهداری کنید و طبق آن یک محفظه منجمد را خریداری کنید.
بگذارید باهم یک کار خطرناک انجام دهیم، درب فریزر ساید بای ساید منزلتان را باز کنید، بگردید دنبال ۴ تا ستاره (احتمالا داخل پلاک مشخصات میشود پیدایش کرد)، حالا بگردید دنبال جایی که ۲ تا ستاره دارد ( احتمالا داخل جادریها پیدایش میکنید). بعد ۲ تا بستی بخرید، یکی از بستنیها را بگذارید داخل جادری (که ۲تا ستاره دارد) و بستنی دیگر را داخل طبقات! چند ساعت بعد درب فریزر را باز کنید و هر دوتا بستنی را بیرون بیاورید. چه استرسی!